Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ.......
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ 2005


             Η προμήθεια των 170 αρμάτων (1,7 δις), τον Μαρτιο του 2003, εκτος των αλλων (χωρις πυρομαχικα και δυνατοτητα εργοστασιακης συντηρησης στην Ελλαδα), δεν εκαλυψε και αριθμητικα τις επιχειρησιακές ανάγκες του Ελληνικού Στρατού σε άρματα μάχης τρίτης γενιάς, οι οποίες, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιτελών του ΓΕΣ ηταν 500 περίπου. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε απο τον Οκτώβριο του 1999, ειχε εγκριθει η προμηθεια 246 αρματων μαχης με προαιρεση αγορας 250 επιπλέον μελλοντικά για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών. Τρισήμισι χρόνια αργότερα, προχώρησαν στην υλοποίηση μέρους μόνο του προγράμματος (170 αρματα), έναντι του ιδίου όμως τιμήματος που είχε αρχικά προϋπολογισθεί για τα 500.
            Ο ανταγωνισμός μεταξυ εταιριων και κυβερνησεων, είχε ως αποτέλεσμα να μας προσφερθεί τον Ιανουάριο του 2003 από τον Γερμανό Υπουργό Άμυνας, η προσωρινή παραχώρηση 123 αρμάτων LEOPARD 2Α4, η λεγομενη ενδιαμεση λυση που ζητουσε το ΓΕΣ, με τη δυνατότητα μελλοντικής και οριστικής τους απόκτησης, σε τιμη αναλογη της φθορας τους κατα τον χρονο της αγορα τους. Αυτο το δικαιωμα του ΓΕΣ απεμποληθηκε τελικα χωρις εξηγηση και τα νεα αρματα αγοραστηκαν χωρις την επιχειρησιακα αναγκαια ενδιαμεση λυση.
             Ως αποτέλεσμα, το φθινόπωρο του ίδιου έτους (2003), το ΓΕΣ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του επανέρχεται ζητώντας επίσημα οικονομικά στοιχεία από το Γερμανικό δημόσιο για την απόκτηση 183 μεταχειρισμένων αρμάτων LEO 2 A4 ( 3ης γενιάς όπως και τα καινούρια LEO 2HEL), και άλλων υλικών. Οι Γερμανοί απάντησαν  ότι το κόστος ανά άρμα ανέρχεται σε 1,2 εκ. Ευρώ, ενω το ΓΕΣ στη μελέτη αποδοχής που ενέκρινε, καθόρισε ότι δεν θα πρέπει να πληρωθούν πάνω από 600.000 Ευρώ για κάθε άρμα. Σημειωτέον ότι το κάθε νέο άρμα LEO 2HEL,μας κόστισε 8.000.000 ευρώ.
             Αξίζει εδώ να επισημανθει ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι αρκετές χώρες χρήστες δεν αγόρασαν καινούργια άρματα αλλά είτε εκσυγχρόνισαν τα άρματα LEO 2 A4 που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους είτε προμηθεύτηκαν μεταχειρισμένα LEO 2 A4 που εκσυγχρόνισαν στη συνέχεια με σαφώς χαμηλότερο κόστος.
           Τον Μάιο του 2004, συνεπείς στην αντιπολιτευτική μας γραμμή και μετά από διαπραγματεύσεις με τον Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και επαναδιαπραγμάτευση με την κατασκευάστρια εταιρεία των αρμάτων, συμφωνήθηκε:
α. Η επιπλέον παροχή ΑΩ πιστωτικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
β. Η δωρεάν παροχή, αναγκαίων για τον Ελληνικό Στρατό, 150 αρμάτων μάχης LEO 1A5 που παραδόθηκαν αμέσως.
          Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2005, μετά από έγκριση του ΚΥΣΕΑ  για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών του ΓΕΣ, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ, υπογράφει  διακρατική συμφωνία για προμήθεια 183 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης LEO 2A4, ίδιας τεχνολογικής γενιάς με τα υπό παραγγελία καινούργια, με πλήρη εξοπλισμό εργοστασιακής συντήρησης και πυρομαχικά (που δεν είχαν προβλεφθεί για τα καινούργια) με κόστος 250 χιλιάδες ευρώ έκαστο, λίγο πιο κάτω από την αντίστοιχη αγορά 300 ίδιων αρμάτων από την Τουρκία και πολύ κάτω των 600.000 που είχε εγκρίνει το ΓΕΣ, όταν το καινούργιο LEO2 HEL μας κόστισε 8 εκατομμύρια ευρώ. Τα άρματα αυτά παρέλασαν ετοιμοπόλεμα την 28 Οκτωβρίου 2005 στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα πυρομαχικά τους έφθασαν στην Ελλάδα πριν από αυτά.
          Αυτά τα 333 άρματα μάχης (LEO 1A5 και LEO 2A4) αξιοποιούνται επιχειρησιακά μέχρι σήμερα, αποτελώντας την βάση του αρωματικού μας δυναμικού. Η επιχειρησιακή τους αξία είναι προφανής, αν αναλογιστούμε τη μεγάλη καθυστέρηση παραλαβής και αξιοποίησης των πανάκριβων καινούριων αρμάτων LEO 2HEL.